Nutrition of Infectious Patients
https://doi.org/10.22625/2072-6732-2011-3-1-20-31
Abstract
The paper summarizes the published data on clinical nutrition, including infectious diseases. The variant of diets on Pevzner into line with the standard diet used in the treatment of infectious patients. A brief description of artificial nutritional therapy in the treatment of patients with various infectious diseases. Particular importance is given to scientific substantiation of nutritional therapy in the treatment, rehabilitation of infectious patients. The correct choice of clinical nutrition contributes to the normalization of the lost functions and the speedy restoration of the human body after infection.
About the Authors
D. A. GusevRussian Federation
Yu. P. Finogeev
Russian Federation
M. V. Yaremenko
Russian Federation
References
1. Анохин, П.К. Очерки по физиологии функциональных систем / П.К. Анохин. – М.: Медицина, 1975. – 447 с.
2. Барановский, А.Ю. Лечебное питание при инфекционных заболеваниях : учебно-методическое пособие /А.Ю. Барановский, Л.И. Назаренко, К.Л. Райхельсон. – СПб.: Издательство «Диалект», 2006. – 112с.
3. Вретлинд, А. Успехи в парентеральном питании /А. Вретлинд, А. Шенкин // Вестник АМН СССР. – 1980. – № 2. – С. 9–13.
4. Диетология : руководство / под ред. А.Ю. Барановского. – СПб.: Питер, 2008. – 1024 с.
5. Жданов, К.В. Острая печеночная недостаточность /К.В. Жданов, Д.А. Гусев // Consillium Medicum. – 2008. – № 1, прил. – С. 34–38.
6. Зубик, Т.М. Питание больных с критическими состояниями / Т.М. Зубик, А.Ю. Ковеленов // Руководство для врачей под ред. чл.-корр. РАМН проф. Ю.В. Лобзина.– СПб.: ООО «Издательство Фолиант», 2005. – С. 16–165.
7. Клиническая нутрициология : учебное пособие / под ред. А.В. Шаброва. – СПб.: ЭЛБИ-СПб, 2009. – 284 с.
8. Лобзин, Ю.В. Вирусные гепатиты: клиника, диагностика, лечение / Ю.В. Лобзин [и др.]. – СПб.: ООО «Издательство ФОЛИАНТ», 2003. – 192 с.
9. Лобзин Ю.В. Инфекционные болезни: проблемы адаптации / Ю.В. Лобзин [и др.]. – СПб.: ЭЛБИ–СПб, 2006. – 392 с.
10. Ляшенко, Ю.И. Энтеральное и парентеральное питание инфекционных больных / Ю.И. Ляшенко // Опыт оказания медицинской помощи инфекционным больным ограниченного контингента советских войск в Республике Афганистан ; под ред. Э.А. Нечаева. – СПб.: ВмедА, 1993. – С. 118–120.
11. Луфт, В.М. Клиническое питание в интенсивной медицине / В.М. Луфт, А.Л. Костюченко. – СПб., 2002. – 174 с.
12. Организация лечебного питания в лечебно-профилактических учреждениях : методические рекомендации /Сост. В.А. Тутелян [и др.] – М.: Министерство здравоохранения и социального развития РФ, 2005. – 40 с.
13. Павлов, И.П. Лекции о работе главных пищеварительных желез / И.П. Павлов. – 3-е изд. – Л.: Государственное издательство, 1924. – 221 с.
14. Певзнер, М.И. Основы лечебного питания / М.И. Певзнер ; под ред. А.И. Ачаркана и М.С. Маршака. – 3-е изд., перераб. – М.: Медгиз, 1958. – 582 с.
15. Покровский, В.И. Приобретенный иммунитет и инфекционный процесс / В.И. Покровский [и др.]. – М.: Медицина, 1979. – 200 с.
16. Самсонов, М.А. Справочник по диетологии / М.А. Самсонов, А.А. Покровский. – М.: Медицина, 1992. – 464 с.
17. Смирнов, К.В. Пищеварение и гипокинезия /К.В. Смирнов. – М.: Медицина, 1990. – 224 с.
18. Смолянский, Б.Л. Справочник по лечебному питанию / Б.Л. Смолянский, Ж.И. Абрамова. – СПб.: Гиппократ, 1993. – 304 с.
19. Тутельян, В.А. Новые стратегии в лечебном питании /В.А. Тутельян, Т.С. Попова. – М.: Медицина, 2002. – 144 с.
20. Уголев, А.М. Теория адекватного питания и трофология / А.М. Уголев. – СПб.: Наука, 1991. – 272 с.
21. Финогеев, Ю.П. Питание инфекционных больных /Ю.П. Финогеев, Д.А. Гусев // Руководство по инфекционным болезням ; под ред. чл.-корр. РАМН проф. Ю.В. Лобзина. – 3–е изд., доп. и перераб. – СПб.: «Издательство Фолиант», 2003. – С. 603–612.
22. Хендерсон, Д.М. Патофизиология органов пищеварения / Д.М. Хендерсон ; пер. с англ. – М.–Спб.: издательство «Бином» – «Невский диалект», 1999. – 286 с.
23. Шендеров, Б.А. Функциональное питание и его роль в профилактике и лечении метаболического синдрома /Б.А. Шендеров. – М.: Дели принт, 2008. – 319 с.
24. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition // Clinical Nutrition. – 2006. – V. 25. – 360 p.
25. Sobotka, L. Basics in clinical nutrition. Edited for ESPEN Courses. Galen 2nd ed / L. Sobotka. – Prague, 2000.
26. Wretlind, A. The Parenteral Nutrition / A. Wretlind //World. Rev. Nutr. Diet. – 1978. – V. 28. – P. 3–138.
Review
For citations:
Gusev D.A., Finogeev Yu.P., Yaremenko M.V. Nutrition of Infectious Patients. Journal Infectology. 2011;3(1):20-31. (In Russ.) https://doi.org/10.22625/2072-6732-2011-3-1-20-31