Preview

Journal Infectology

Advanced search

Dynamics of the Content of Lactobacilli, Microbial Metabolites and Antimicrobial Activity of Growing Culture of Lactobacillus Plantarum 8P-A3

https://doi.org/10.22625/2072-6732-2013-5-3-50-55

Abstract

The dynamics of the content of lactobacilli, microbial metabolites and antimicrobial activity of growing cultures of Lactobacillus plantarum 8Р-А3 was studied. Lactobacilli L. plantarum 8Р-А3 and test microorganisms isolated from the intestinal contents of patients with dysbacteriosis were used in experiments. Study of the component composition of growing culture supernatant of lactobacilli was carried out by gas liquid chromatography with mass selective detection. By 54 h of cultivation the content of viable microbial cells in the native culture of Lactobacillus achieves 3,0·109 in 1 mL without further increase during the cultivation. The principal component of lactobacilli culture medium possessing antibacterial activity is lactic acid. In addition to lactic acid, which accounts for 70% of the total metabolites, the culture medium and the supernatant contain salts of phosphoric acid (14%) as well as amino acids, carboxylic acids, fatty acids, sugars and polyhydric alcohol constituting of up to 16% of the total metabolites. It is found that during the cultivation in liquid medium lactobacilli produce metabolites which possess antibacterial activity against pathogenic bacteria that cause intestinal infections.

About the Authors

I. Yu. Chicherin
Scientific society «Microbiota», Sergiev Posad
Russian Federation


I. P. Pogorelskiy
Vyatka State University, Kirov
Russian Federation


I. A. Lundovskikh
Vyatka State University, Kirov
Russian Federation


A. A. Мalov
33 Central Scientific Research Testing Institute, Moscowк
Russian Federation


M. R. Shabalina
Vyatka State University, Kirov
Russian Federation


I. V. Darmov
Vyatka State University, Kirov
Russian Federation


References

1. Тюрин, М.В. К механизму антагонистической активности лактобацилл / М.В. Тюрин [и др.] // Журн. микробиол. – 1989. – № 2. – С. 3–8.

2. Шендеров, Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание : в 3 т. – Т. 3. Пробиотики и функциональное питание / Б.А. Шендеров. – М.: ГРАНТЪ, 2001. – 289 с.

3. Глушанова, Н.А. Биологические свойства лактобацилл / Н.А. Глушанова // Бюл. сибирской медицины. – 2003. – № 4. – С. 50–58.

4. Чичерин, И.Ю. Антибактериальная активность и состав надосадочной жидкости нативной культуры Lactobacillus plantarum 8Р-А3 / И.Ю. Чичерин [и др.] // Журн. междунар. медицины. – 2013. – № 1. – С. 131–139.

5. Чичерин, И.Ю. Пробиотики: вектор развития / И.Ю. Чичерин [и др.] // Практическая медицина. – 2012. – № 3. – С. 180–188.

6. Shenderov, B.A. Metabiotics: novel idea or natural development of probiotic conception / B.A. Shenderov // Microbiol Ecology in Health&Disease. – 2013. – V. 24. – P. 20399. – http: //dx.doi.oro/10.3402/mehd.v240.20399.

7. Шендеров, Б.А. Мишени и эффекты короткоцепочечных жирных кислот / Б.А. Шендеров // Современ. мед. наука. – 2013. – № 1–2. – С. 21–50.

8. Бондаренко, В.М. Методические рекомендации. Микробиологическая диагностика дисбактериоза кишечника / В.М. Бондаренко, В.Г. Лиходед. – М.: ГУ НИИЭМ им. Н.Ф. Гамалеи РАМН, 2007. – 70 с.

9. Jorgensen, J.H. Susceptibility test methods: dilution and disk diffusion methods / J.H. Jorgensen, J.D.Turnidge // Manual of clinical microbiology. – 9th-ed ASM Press Press Washington, 2007. – Р. 1152–1172.

10. Ашмарин, И.П. Статистические методы в микробиологических исследованиях / И.П. Ашмарин, А.А. Воробьев. – Л: Медгиз, 1962. – 280 с.

11. Baintner, F. Die wirkung von Na-und Ca-acrylat aux die milchsauregarund von buttermitteln unterschiedlicher vergarbarkeit / F. Baintner [et al.] // Wirtschaftseig Futter. – 1986. – V. 32, № 1. – Р. 93–99.

12. Чичерин, И.Ю. Колонизационная резистентность слизистой оболочки кишечника при экспериментальном иерсиниозе / И.Ю. Чичерин [и др.] // Журн. инфектол. – 2013. – Т. 5, № 1. – С. 75–82.

13. Чичерин, И.Ю. Экспериментальный псевдотуберкулез: оценка возможности профилактики, лечения и коррекции дисбиотических нарушений кишечной микрофлоры / И.Ю. Чичерин [и др.] // Журн. инфектол. – 2012. – Т. 4, № 4. – С. 71–79.

14. Lebeer, S. Genes and molecules of lactobacilli supp orting probiotic action / S. Lebeer, J. Vanderleyden, S.C.J. De Keersmaeker // Microbiol. Mol. Biol. Rev. – 2008. – V. 72. – P. 728–764.


Review

For citations:


Chicherin I.Yu., Pogorelskiy I.P., Lundovskikh I.A., Мalov A.A., Shabalina M.R., Darmov I.V. Dynamics of the Content of Lactobacilli, Microbial Metabolites and Antimicrobial Activity of Growing Culture of Lactobacillus Plantarum 8P-A3. Journal Infectology. 2013;5(3):50-55. (In Russ.) https://doi.org/10.22625/2072-6732-2013-5-3-50-55

Views: 783


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2072-6732 (Print)